Haber / Duyuru

TÜRKİYE’NİN İLK TARIMGES PROJESİ ANKARA’DA AÇILDI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Ankara’nın Ayaş İlçesine kurulan ülkemizin ilk güneş takip sistemli tarım GES projesi açılışına katıldı.

ODTÜ-GÜNAM, Ayaş İlçesinden bir çiftçi, Ayaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ankara Kalkınma Ajansı birlikteliği ile gerçekleştirilen proje ile yükseltilmiş fotovoltaik (PV) güneş panelleri yardımıyla enerji üretimi ve tarımsal faaliyetlerin eş zamanlı yürütülmesi amaçlanıyor. Proje il birim alandan en yüksek verimlilik hedeflenmektedir. Arazinin hem enerji hem de tarım için aynı anda kullanımı ile yaklaşık %158’lik verim artışı gerçekleşmektedir.

Toplam 122 kilovat pik (kWp) kurulu güce sahip paneller kullanılarak donatılmış arazide çift yüzlü (bifacial) panel teknolojisinden faydalanıldı. Santral yüksekliği 3,5 metre, panellerin konumlandırılması ise doğu-batı yönelimli, tek eksenli ve güneş takibi olacak şekilde tasarlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye'nin ilk güneş takip sistemli tarım arazisi üzerine kurulu güneş enerjisi santrali (GES) Ayaş Tarım GES'in örnek ve önemli bir proje olduğunu, benzer projelerin Bursa ve Kayseri'de de hayata geçirileceğini bildirdi.

Projeyi yürüten ODTÜ-GÜNAM Araştırma Grubu Kurumumuza davet edilerek önümüzdeki günlerde ortak ne gibi çalışmalar yapılabileceği konusunda bir görüşme yapılması planlanmıştır.