Duyuru

TKDK İLE HAYAT BULAN YATIRIMLAR

Diyarbakır – Yeşiller Salça İşleme ve Paketleme Tesisi – Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi

Günlük 160 ton salça işleniyor

Diyarbakır'da yaşayan girişimci Musa Yeşil’in kurduğu salça fabrikasında günde 160 ton domates işlenerek salça üretiliyor.

Yeşil, 2 yıl önce ilin ilk salça fabrikasını kurmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) IPARD I Programı 13. Başvuru Çağrı İlanı döneminde Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi Tedbiri kapsamında proje sundu. 

Projesi onaylanan Yeşil, bir milyon 196 bin liralık toplam yatırım tutarının yüzde 50’sini hibe alarak Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 7 bin metrekare alana fabrika kurdu.

Tarladaki domatesleri sözleşme karşılığı çiftçilerden satın alan Yeşil, bu domatesleri fabrikada salçaya dönüştürüyor. 

İşçiler, domatesin üretildiği yaz döneminde haftanın 7 günü dönüşümlü olarak 24 saat mesai yapıyor.

Yeşil yaptığı açıklamada, bölgedeki domates üretimi potansiyelini değerlendirmek için fabrika kurduğunu söyledi.

Üretilen domateslerin başka illere gönderildiğinde nakliye masraflarının ürünün fiyatına yansıdığını belirten Yeşil, şöyle konuştu:

“Bunu önleyerek domatesin üretildiği yerde işlenmesini arzu ettim. İç piyasanın salça ihtiyacını karşılayacağız. Bu yıl 50 kişiye istihdam sağlıyoruz. İstihdamın yanı sıra ürün aldığımız çiftçiye de katkı sunduk. Günde 160 ton domatesi fabrikada işleyerek salçaya dönüştürüyoruz.”

Yeşil, domatesin 160 tonunun sekizde birinin salçaya dönüştüğünü aktardı.

Yıllık yaklaşık 600 ton domates salçası üretmeyi planladıklarını vurgulayan Yeşil, hedeflerini gün geçtikçe yükselteceklerini sözlerine ekledi. 

 

Paylaş: